Дни преди премиерата на новия български филм Записки по едно предателство“, базиран на Записки

...
Дни преди премиерата на новия български филм Записки по едно предателство“, базиран на Записки
Коментари Харесай

„Записки по едно предателство“: Премиера на филма по „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов

Дни преди премиерата на новия български филм „ Записки по едно изменничество “, базиран на „ Записки по българските въстания “ на Захари Стоянов, гостуват изпълнителите на основните функции във филма Пламен Димов и Иван Николов. 

На 27 септември ни е премиерата. Можем да споменем и, че на 25-ти на фестивала " Златна роза " също ще го представим. И на 22-ри в Копривщица, а също и на 24-и в Бургас.

Беше трогателен развой, тъй като проф. Дюлгеров прави проби, което представлява да отидеш на екип на място с локация, и да работиш с режисьора на терен. Филмът се концентрира към две глави на „ Записки по българските въстания “ - тази за Априлското въстание и тази, в която Захари Стоянов се среща с предателя дядо Въльо. За разлика от Ботев и Левски, фигурите на Бенковски и Стоянов не са толкоз познати, тъй че имаме по-голямата свобода да ги интерпретираме. Проф. Дюлгеров се придържаше към книгата за информацията за тях.

Едно от огромните провокации беше езикът. Бенковски е с коприщенски диалект, Захари Стоянов приказва с източен (Бургас, Сливен), дядо Въльо пък е с тетевенски диалект. И се стремяхме да приказваме с достоверния диалект. Това всичко е на база информация, която доближава до нас в наши дни. Ние като предводители на „ Хвърковатата чета “ трябваше да се научим да яздим. Целият развой беше доста прелестен. Уроците по езда бяха основополагащи за нашето чувство като чета.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР